2010. szeptember 7., kedd

Helyzetjelentés

A saját írások sorát ezennel megszakítom egy rövid helyzetjelentéssel.

2010. szeptember 13-án egy lány elkezdi a kommunikáció és médiatudomány szak második évét Egerben. Költségtérítéses formában. Ó, milyen hülye lehet ez a leányzó, hogy fel se vették államira a kis butust, most meg fizethet, hogy tanuljon, mert megtehetik ugye.
Lássuk ezt a leányzót, hogyan is került ide és érdemes lenne-e arra, hogy kifizesse neki az állam a kurva felsőoktatási tanulmányit.
Középiskolai tanulmányait 406 ponttal zárta, amiből mindössze 35 pont (egy angol középfokú C típusú nyelvvizsga) számít többletpontnak, mivel ez a lány nem tett emelt szintű érettségit. Őszintén szólva lehetősége sem volt rá, mivel az érettségi vizsga előtt két évvel olyan fakultációt választott, ami a későbbi jelentkezése során nem számított volna többletpontnak. Tehát plusz 40 pont múlott egyetlen magyartanáron (valószínűleg 100 felett lenne a tanár miatt elszalasztott pontok száma, ha az összes akkor érettségiző diákot néznénk). Ettől eltekintve a lány teljesítményére nem lehet panasz, az utolsó évet kitűnő év végi és érettségi bizonyítvánnyal zárta, és nyelvvizsgával is rendelkezett már, ahogy korábban említettük. Leadta a jelentkezést, kommunikáció szakra, mert ez elég nyitottnak tűnt ahhoz, hogy megtaláljon benne valamit, ami neki tetszik. És nem vették fel. Hiába kapott dicséretet az érettségi vizsgaelnökétől, a pontjai kevésnek tűntek egy olyan színvonalas szakra, mint a kom(m)édia. Semmi baj, majd csak lesz valahogy, közeledett a pótfelvételi. Hogy, hogy nem, valaki ráakadt egy új lehetőségre: az egri Eszterházy Károly Főiskola meghirdette, hogy alapítványból kifizeti azoknak a tanulóknak az első évét, akik minimum 400 pontot értek el. Éljen, éljen, nosza, pótfelvételi. A lány teljesített minden tárgyat mindkét félévben, és megállapította, hogy ez a szak egy nulla, hogy ide a leghülyébb embereket kellene felvenni, hogy ez pénzkidobás. Az év leteltével beadta a pályázatot a támogatásra, bár tudta, hogy esélytelen a dolog, hiszen az egész évfolyamon (legjobb tudomása szerint) 3 államis tanuló volt összesen. Előfeltevése beigazolódott, az EKF mély sajnálattal közölte, hogy elutasították a kérelmét. Bővebb indoklást már postázták levélben. A lány úgy gondolja, hogy a jókurvaanyjukat, és megnézné a főiskolán tanító tanárok középiskolai eredményeit, vajon hány százalékuknál teljesített jobban. A legviccesebb az egészben (ha már egy kom(m)ikus történetről van szó), hogy eme leányzót a pontjai alapján idén felvették volna az első évfolyamba ugyanezen a főiskolán.
Jó vicc. Mindenki nevet. Dobpergés. Függöny...

4 megjegyzés:

  1. OMG!Ezért utálom a mai iskolarendszert és a tanárokat. Anno nálam is eléggé elszúrták a dolgokat a tanárok (mondjuk én azok között voltam akik elsőként érettségiztek a kétszintű botrányos érettségin) De sok minden múlt az akkori oktatáson, és már bánthatom az elszalasztott 3 évemet, amit egy szar főiskolán töltöttem. De látom a helyzet azóta sem változott, most is azokkal szarakodnak, akik kurvára nem érdemli meg!

    VálaszTörlés
  2. az elmúlt években engem is mindig felvettek volna-kivéve, amikor jelentkeztem :)
    nem baj vikesz, ketten nyeljük a tandíjat innentől! éljen

    VálaszTörlés
  3. Az egész egy nagy szemétség, de ne hagyd magad, valahogy mutasd meg nekik! (Ne kérdezd, hogy hogy? Annyira nem vagyok okos, hogy felelni tudjak. :) )

    VálaszTörlés
  4. jaaj. tök ismerős a helyzet. :( és akkor még rá van kötelezve az ember, h egyetem mellett tanuljon az emelt szintűre (Y) és nem is az a szar, h nem kerülnek be, az amúgy jó tanulók, de olyanok kerülnek be államira plusz pontokkal, akik nagyon buták. (és mellesleg olyan plusz pontokkal, amiket én nem tartok jogosnak)

    VálaszTörlés